image/svg+xml
image/svg+xml

Biyomedikal


- Hesaplamalı Sinir Bilim: İnsanın kendini tanıma çabası, teknolojinin gelişimine katkısı olan mihenk taşlarından biridir. Bu bağlamda, insan beyni ve bu kusursuz biyolojik yapının işleyişi araştırmacılar tarafından ilgi duyulan alanlardan biri olmuştur. Nöron modelleme, biyolojik bir nöronun biyofiziksel ve geometrik özelliklerini içeren bir matematiksel yapı tarafından temsil edilmesidir. Bu temsili model, gerçek nöronların biyofiziksel parametrelerinin tahmin edilmesi, nöron veya nöronların oluşturduğu ağlara ait hesaplama-bilgi işleme gibi özelliklerin araştırılmasında temel olarak kullanılabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, ileride, “Göz kendini görebilir mi?” fikrinden yola çıkarak “Beyin kendini anlayabilir mi?” sorusuna ışık tutacaktır. (Dr. Yasemin Erkan)
Şekil1
- Sinyal İşleme: Uyarılmış potansiyeller (UP) merkezi sinir sisteminin başlıca duyu yollarının bütünlüğünün kontrolünde kullanılan elektrofizyolojik işaretlerdir. Hekimlerin çoğu zaman rutin muayene bulgularının teşhis koyma aşamasında yetersiz kaldığı durumlar olabilir. UP’nin elektrik potansiyeli olarak bir çok seviyede ölçülebilmesi ile mühendisler ileri işaret işleme ve benzeri tekniklerle bu işareti analiz ederek, tanıya destek olmaktadırlar. (Dr. Yasemin Erkan)

Şekil2Yayınlar:
1)  Effects of astrocyte on weak signal detection performance of Hodgkin–Huxley neuron, Erkan Y., Saraç Z., Yılmaz E.,  Nonlinear Dynamics, (2019). (SCI)
2)  Auditory brainstem response classification for threshold detection using estimated evoked potential data: comparison with ensemble averaged data, Acır N., Erkan Y., Bahtiyar Y.A., Neural Computing and Applications, (2013). (SCI)